Fason İmalat Sözleşmesi
FASON İMALAT SÖZLEŞMESİ
I- Tarafları
1. … (kısaca İş Sahibi yazılacaktır.)
Adresi
2. … (kısaca İşi Yapan yazılacaktır.)
Adresi
II- Konu
İş Sahibi tarafından İşi Yapan’a yaptırılacak iş ve bedeli, ekte yer alan iş tarifleri, yazılı talimatlar, kalıplar, çizimler, pastallar, şablonlar, ölçü tabloları, numuneler ve sonradan gönderilecek irsaliyeler ve yazılı talimatlar ile açıklanmaktadır.
III- Ticari Koşullar
1. İşi Yapan, sözleşme konusu işi İş Sahibinin bildirdiği sırada, zamanda ve şekilde yapacak ve teslim edecektir. Sıralama, zamanlama ve şekil dışında yapılan teslimatın kabulü İş Sahibinin yazılı iznine bağlıdır. Teslimatın reddi halinde, İşi Yapan, İş Sahibinden herhangi bir talepte bulunamayacağı gibi, İş Sahibinin bu yüzden uğramış olduğu zararı da karşılamakla yükümlüdür.
2. İşi Yapanın, işe zamanında başlamaması veya İş Sahibinin verdiği üretim takviminin gerisinde kalması halinde, İş Sahibi sözleşmeyi sona erdirme hakkını haizdir. Bu durumda, İşi Yapan ….-ABD Doları cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
3. İşi Yapan, İş Sahibi tarafından teslim edilen tüm emteayı, her türlü inceleme ve denetimden geçirerek, her türlü ayıbı teslimden itibaren üç gün içerisinde İş Sahibine yazılı olarak bildirecektir. Aksi halde, her türlü ayıptan doğacak zararların sorumluluğu İşi Yapana ait olduğu gibi, İşi Yapan teslim ettiği ürünlerde ortaya çıkan ayıpların, İş Sahibinin teslim ettiği emtiadan kaynaklandığını da iddia edemez.
4. İşi Yapan, işi, bu sözleşme ve eklerinde belirtilen ya da ekte bulunan imzalı numuneye tümüyle uygun olarak yapacaktır. İş Sahibi, işin devamı sırasında numune üzerinde değişiklikler yapma hakkına sahiptir.
5. Sözleşme konusu mallar, İş Sahibi’nin bildireceği adresine İş Sahibinin bildireceği tarihte teslim edilecektir. Nakliye, yükleme, boşaltma ve teslime kadar sigorta İşi Yapan’a aittir.
6. İşi Yapan, işin tamamlanarak İş Sahibine fiilen tesliminden sonraki altı ay içerisinde İş Sahibi tarafından yazılı olarak bildirilen tüm ayıplardan sorumludur.
7. İşi Yapan, İş Sahibi tarafından teslim edilen tüm emteanın olağanüstü hal, mücbir sebep dahil her türlü zayi ve hasarından İş Sahibine karşı eksiksiz sorumludur.
8. İşi Yapan, ekonomik kriz, savaş, doğal afetler gibi beklenmeyen hallerin ortaya çıktığı iddiasıyla taraflar arasındaki sözleşmenin koşullarının değiştirilmesini talep etmemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
9. İş Sahibinin, işin, kısmen veya tamamen ayıplı, gecikmeli veya hiç yapılmamasından veya düzeltilmemesinden uğradığı ve uğrayacağı bütün zararlarından, bu sebeple üçüncü kişilere ödeyeceği tazminatlardan İşi Yapan sorumludur.
10. İşi Yapan, taahhüt ettiği bütün işleri şahsen yerine getirmekle yükümlüdür. İş Sahibinin yazılı izni olmaksızın, taahhüt ettiği işleri kısmen veya tamamen üçüncü kişilere yaptıramaz. İş Sahibi tarafından böyle bir yazılı iznin verilmiş olması, üçüncü kişilerin yapmış olduğu iş ve işlemlerden ötürü İşi Yapanın sorumluluğunun kaldırılmış olması anlamını hiçbir şekilde taşımaz.
11. İşi Yapan tarafından İş Sahibine teslim edilecek işin, kalite kontrol, gözetim ve kalite belgesi tanzimine İş Sahibi ve tayin ettiği şahıslar yetkilidir. İşi Yapan, teslimden itibaren 30 gün geçmedikçe, İş Sahibi ve tayin ettiği şahıslardan gözetim ve kalite belgesi tanzimini talep edemez.
12. İş Sahibi tarafından yapılacak kalite kontrol gözetim sonuçları yazılı olarak İşi Yapana bildirilir. Bu şartlarda İşi Yapan, İş Sahibine her türlü ayıp ihbarı için, söz konusu ayıbın İş Sahibi tarafından tespit edilmesinden itibaren otuz günlük süre tanımıştır.
13. İşi Yapan tarafından, İş Sahibine teslim edilen işin kesin kabulü bu otuz günlük sürenin dolması veya daha önce İş Sahibi tarafından yazılı olarak yapılacak bildirimle mümkündür. İşin teslimi, faturasının gönderilmesi, iş bedelinin ödenmesi, satılması, ihraç edilmesi malın kabulünü kapsamaz.
14. İşi Yapan, hatalı ve kabul edilmeyen emteanın tüm sorumluluğunu üstlenmiştir. Bundan doğacak tüm zararlar İşi Yapana aittir. İş Sahibi bu işlerin yeniden yapılmasını talep edebileceği gibi bundan uğradığı tüm zararlarının tazmin edilmesini de İşi Yapandan talep edebilecektir. Diğer hakları saklı kalmak üzere bu tür emteayı İş Sahibi bedelsiz alabileceği gibi bir bedel mukabilinde de İşi Yapana bırakabilecektir. Bu halde İşi Yapan bu malları bir sonraki sezonda markasız olarak satabilecektir. İşi Yapan, bu malları daha önce önce veya markalı olarak satıma sunarsa, İş Sahibine ….-ABD Doları cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
15. İş Sahibinin, İşi Yapana gönderdiği emtea ve malzemeden artanı İşi Yapan tarafından İş Sahibine irsaliye ile üretilen malların teslim edilmesinden itibaren … gün içinde iade ve teslim edilecektir.
16. İşi Yapan, İş Sahibince verilen emtea, model ve deseni ve sair özellikleri kendi veya başkasına ait üretimde kullanamaz ve bunlara ait bilgi, belge ve örnekleri veremez. İşi Yapan, bunların üçüncü kişilerin eline geçmesini engellemek için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. İşi Yapan, bu yükümlülüklerinden herhangi birini ihlal etmesi halinde ….-ABD Doları cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
17. İşi Yapan, işin yapıldığı sürece veya işin bitiminden itibaren iki yıl İş Sahibinin iş yaptığı şahıs ve kuruluşlar ile doğrudan veya dolaylı hiçbir iş yapmayacaktır. İşi Yapan, bu yükümlülüğünü ihlal etmesi halinde ….-ABD Doları cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
18. İşi Yapanın ilgili mevzuattan doğan veya işbu sözleşme ile taahhüt edilen borçlarından herhangi birini ihlal etmesi veya garanti sorumluluğunun kapsamına giren hususlardan birinde herhangi bir aksaklığın ortaya çıkması halinde, İş Sahibi işbu sözleşmeye göre ifa ile yükümlü olduğu semen ödeme borcunu yerine getirmekten, borcun ihlaline son verilinceye, bu yüzden doğan cezai şart ödeme yükümlülüğü yerine getirilinceye ve doğan zararları karşılanıncaya kadar kaçınabilir. İş Sahibinin, cezai şart ve aşan zararı tazmin talebi ile bu borcunu takas etme hakkı saklı bulunmaktadır.
IV- Diğer Hususlar
1. İhtilaf vukuunda Türk hukuku uygulanacak olup İstanbul mahkeme ve icra daireleri münhasıran yetkilidir.
2. İhtilaf vukuunda İş Sahibinin defter kayıt ve belgeleri HUMK 287.maddesi gereğince yegane delildir.
3. Taraflar arasında tüm ilişki ve işlemlere uygulanması kabul edilen belirsiz süreli bu sözleşme, taraflardan birince on beş gün önceden yazılı olarak yapılacak fesih beyanı ile sona erdirilinceye kadar yürürlükte kalacaktır.
4. Sözleşme herhangi bir sebeple sona ermiş olsa dahi, hükümleri, tamamlanmamış ve tamamlanarak teslim edilmiş işlemlere de uygulanacaktır.
5. Taraflar arasındaki bu sözleşmede yapılacak değişikliklerin yazılı olması gerekir. Sözleşmedeki hükümlerden ayrılan münferit fiilî uygulamalar sözleşmenin değiştirilmiş olduğu anlamını taşımaz.
6. Sözleşmedeki hükümlerin bir kısmının geçersiz sayılması, diğer hükümlerin geçerliliğini ortadan kaldırmaz. Bu hükümler taraflar arasında uygulanmaya devam olunur.
7. Değişiklikler 30 gün öncesinden yazılı olarak diğer tarafa bildirilmediği takdirde sözleşmede yazılı adreslere yapılacak tebligatlar hukuken geçerli bir tebligatın her türlü hukuki sonuçlarını doğurur.
8. Bu sözleşme tarafların kanuni ve akdi haleflerini bağlar ve onların leh ve aleyhinde hüküm ifade eder.
9. Bu sözleşme ancak tarafların yetkililerinin yazılı anlaşmaları ile değiştirilebilir.
10. Bu anlaşmada yeralan bir hakkın kullanılmaması feragat edildiği anlamına gelmez ve gelecekte kullanımına engel teşkil etmez.
11. Bu sözleşme ile ilgili tüm vergi, resim, harç ve masraflar taraflarca ½ oranında ödenecektir.
İşbu sözleşme …/…/… tarihinde iki nüsha olarak tanzim ve imza edilmiştir.
İş Sahibi İşi Yapan
FASON İMALAT SÖZLEŞMESİ / TAAHHÜTNAME
İş Sahibi : … (kısaca İş Sahibi yazılacaktır.)
Adresi : …
İşi Yapan : … (kısaca İşi Yapan yazılacaktır.)
Adresi : …
Yetkilisi : …
Tel. : …
Fax : …
Vergi Dairesi : …
Vergi No. : …
…/…/… tarihli görüşmemize istinaden her bir sipariş aşamasında aşağıda belirtilen malları, İş Sahibinin …, … ve … ülkelerine ihracatının, … yılı sonuna kadar, imalat talimatlarına aynen uyarak imal edeceğimizi ve anılan malları yükleme talimatlarında belirtilen tarihlerde tam ve eksiksiz olarak İş Sahibine teslim edeceğimizi beyan ve taahhüt ederiz. Ayrıca olabilecek her türlü hatalı dikiş, ölçü ve bedenlere uymama durumunda, malların kirletilmesi ve diğer bütün imalat hatalarından tamamen mesul olduğumuzu, gereken düzeltme ve tamiri bedelsiz yapacağımızı, gerekirse hatalı malların sebep olduğu bütün zararları tazmin edeceğimizi, beyan ve taahhüt ederiz. Bu yükümlülüklerimizden herhangi birini yerine getirmememiz halinde …-ABD doları cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt ederiz.
Mal Cinsi : …
Model, Adet, Fiyat : …
Teknik Özellikler : …
Fason Fiyatı : …
Ödeme Şekli : …
Malların Teslim Tarihi : …
Sözleşme Tarihi : …
İş Sahibi İşi Yapan
ÖRME KUMAŞ
Sipariş şartnamesinde örülecek kumaşın pus ve fein bilgileri – istenen gramaj bilgileri yazılmalıdır.
Satın alınacak örme ham kumaşın en fazla kaç makinede örülebileceği yazılmalıdır.
Eğer iplik karşı tarafa ait ise ipliğin mutlaka tek lot iplik olması gerektiği belirtilmelidir.
Her ne kadar çekmezlik boya sonrası daha önem kazansa da, örme kumaş sipariş şartnamesinde, tolere edilebilecek maksimum çekme değerleri ve daha da önemlisi kumaş dönme değerleri belirtilmelidir. Çünkü ham kumaş aşamasında çekme ve dönme değerleri çok bozuk kumaşları boya ve apre aşamalarında düzeltemiyoruz.
Ayrıca tüm sipariş sözleşmelerine (kumaş – iplik – bitmiş mamül) teslim yeri ibaresinin konulması gerekir.
BOYALI ÖRME BİTMİŞ KUMAŞ
Boya fireleri belirtilmelidir. (Fason boyatma yapıyor isek.)
Nakliye ve sigortanın kime ait olduğu belirtilmelidir.
Gramaj mutlaka belirtilmelidir. Müşteri istediği metrekare gramajın çok altında veya üzerinde bir malı kabul etmeyecektir.
Kullanılması yasak maddeler ile ilgili teyit alınmalıdır. (Azo boyar maddeler – phatalates gibi)
Spektophotometer ile lab ve işletme çıkışının uygunluğunu gösterir belge istenmeli – kazanlar arası farkın hangi ışıklarda ve hangi spektro değerleri ile tolere edileceği mutlaka belirtilmelidir. (örnek TL83 ve DL65 baz alınarak, renk standartı CMC de maksimum 0.8 pass)
Haslık ve çekme değerlerin yanında, pilling, yanmazlık, ph gibi değerlerin de kabul edilebilir oranları belirtilmeli ve de gerektiği durumlarda test istenmeli (boyahanenin kendi laboratuarında veya ITS gibi kabul görmüş uluslar arası test laboratuarlarından) ve bu testin kimin sorumluluğunda olacağı belirtilmelidir. (boyahane veya iş veren)
Faturalandırmanın net kg üzerinden yapılacağı veya konuk daraların düşüleceği gibi hususlar açıkta bırakılmamalıdır.
DİKİM
Bildiğiniz gibi birçok mamülde nakış veya baskı gibi ara işlemler bulunmaktadır. Ancak bu işlemleri yapan işletmelerin çoğunda görsel kalite kontrol mantalitesi gelişmemiştir. Bu yüzden yaratmak istediğimiz sistemlerde hep dikim atölyesinde, dikimden önce görsel bir kontrol ve tasnif işlemi hedefliyoruz. Bunu denetim altına alabilmek için de, bitmiş mamül üzerinde çıkacak baskı ve nakış hatalarının mal bedeli üzerinden dikim atölyesine fatura edileceği ibaresi konulabilir. Amaç hatalı bir mamül önüne geliyor ise, bunu dikme.
Etiket ve aksesuarlar sayılarak teslim alınmalı – en geç bir gün içinde eksikler ile iş verene dönülmediği takdirde oluşabilecek zararlardan dikim atölyesi sorumlu olmalıdır.
Özel makine talepleri sipariş şartnamesinde belirtilir. Örnek: düğmeler kilit dikiş makinesinde dikilir.
Koli bandı – kılçık – keto etiketi – taşıma poşeti gibi sarf malzemelerinin kime ati olacağı belirtilmelidir.
Çocuk işçi – yangın merdiveni gibi önemli sosyal şartname maddelerinin de ayrıca sözleşmeye eklenmesi gerekir.
DİKİŞ
İŞİ YAPAN, İŞSAHİBİ tarafından teslim edilen yazılı tarife ve/veya numuneye göre, belirtilen renk, standart ve cinste iplik kullanarak ve kişiden veya makineden kaynaklanan dikiş hatalarını önleyerek, lekesiz olarak işi yapacaktır.
İŞ SAHİBİ, emteayı dikiş için hazırlamış olarak gönderiyorsa, İŞ YAPAN işe başlamadan önce incelemesini yaparak hatalı olduğunu tespit ettiği emteayı dikmeyecek ve yazılı olarak iş sahibine bildirecek ve onun talimatını bekleyecektir.
Yapılan işin her santiminde 3-4 dikiş yer alacaktır. Gaze adımları, birbirine muntazam şekilde paralel ve atlamasız olacaktır.
Yapılan işte, şartlara uyumsuzluk halinde düzeltme ve tamir yapılsa dahi tüm sorumluluk, zararlar ve masraf İŞİ YAPAN’a aittir.
İmalatta aksi yanlı olarak belirtilmedikçe simetri korunacaktır.
Yapılan işte defo ve tamirli mal sayımı % ...... aşmayacak ve defo ve tamirli malın sorumluluğu İŞİ YAPAN’a ait olacaktır.
İlikler ve düğmeler dahil dikişler düzgün ve yerinde olacaktır.
İmalatta, iplik artığı, toz ve leke bulunmayacaktır.
Beden numaraları ile sair etiketler doğru, yerinde ve belirtilen şekilde takılacaktır.
İPLİK
İŞİ YAPAN, İŞ SAHİBİ’nin yazılı talimatında bildirilen standart ve miktarda ipliği belirtilen günde İŞ SAHİBİ’ne teslim edecektir.
Teslim edilen iplik dokuma ve/veya boyada abraja yol açmayacaktır.
Teslim edilen iplikte nope olmayacaktır.
KUMAŞ
İŞİ YAPAN, verilen veya yazılı olarak tarif edilen ipliği kullanacak ve bu iplikten bozuk olanları, dokumada veya boyada hataya yol açacak olanları ayıracaktır.
İŞ SAHİBİ’nin yazılı talimatında yer alan gramaj ± toleranslarla gerçekleştirilecektir.
Dokumada may kaçığı, kaz ayağı, delikler şeklinde iğne hataları ........
Dokumada yağ izleri........................
Dokumanın tuşesi.....................
İŞİ YAPANIN, İŞ SAHİBİ’ne teslim ettiği emteada nem oranı ± ………….. olacaktır.
Dokumada kullanılan iplikte fire oranı max ± ........ olacak ve fire, iplik İŞ SAHİBİ tarafından verilmişse İŞ SAHİBİ’ne iade edilecektir.
Kumaşların kesilip mamul haline döndürüldükten sonra doğabilecek gizli ayıp kabul edilebilecek kalite bozukluğundan doğabilecek her türlü şikayet, cezalandırma, mal iadesi ve tazminat aynen kumaş imalatçısına rucu edilecektir.
Kumaş teslim programı.......
Bu programa kumaş imalatçısı kesinlikle uyacaktır. Mal teslimatındaki gecikmeler için kumaş imalatçısı gecikilen her gün için ......... cezai şart olarak ödemeği kabul eder.
ÖRME
İŞ SAHİBİ’nin , İŞİ YAPAN’a göndereceği ipliğin kilogramı ile örme sonundaki kilogramı arasındaki fire %5’i geçmeyecektir.
İpliğin örülmüş halindeki yüzeyinde delik sayısı 20 kilogramlık topta (5), yırtık sayısı (1) ve boyuna olmayan yağ damlası izi (3)’ü geçmeyecektir. İpliğin örülmüş halinde iplik karışımından ortaya çıkan abraj mevcutsa emtea iş sahibi tarafından İŞİ YAPAN’A iade olunacaktır ve bunun sorumluluğu İŞİ YAPAN’a aittir.
Boyuna yağ izi taşıyan emtea İŞ SAHİBİ tarafından kabul edilmeyecektir. Kabul edildiği takdirde yağın sökümü için yapılacak her türlü masraf İŞİ YAPAN’a fatura edilecektir. Kabul edilip temizlenemediği takdirde emtea İŞİ YAPAN’a iade edilecek ve masraflar fatura olunacaktır.
İpliğin örülmüş halinde hiçbir iğne izi olmayacak, iğne kaçığı 0.50 cm’yi geçmeyecektir.
Toplar.......... kg. olacaktır.
BOYA
İŞ SAHİBİ, irsaliyelerinde veya yazılı talimatlarında renk numarasını, rengin adını ve belirtilen renkte boyanacak emteanın kilogramını İŞİ YAPAN’a bildirecek ve boyama buna göre yapılacaktır.
Emteanın boyanmış eni aynı şekilde yapılacak bildirime uygun olacaktır.
İŞİ YAPAN, boyama işleminden önce emteayı inceleyecek ve denetleyecek ve boya hatalarına yol açacak olan emteayı ayırarak süresinde İŞ SAHİBİ’ne yazılı olarak bildirecek ve onun yazılı talimatına göre hareket edecektir.
Emteada hiçbir şekilde kanat boya farkı, parti içi renk farkı, boya abrajı olmayacaktır.
Emteada boya çekme oranının en ve boyda %±5’i geçmeyeceği ve yıkama haslığının 60º C de olacağı garanti edilmiştir.
Emteanın partilenmesi sırasında olabilecek karışıklıklar önlenecektir.
EMPRİME
İŞİ YAPAN, baskının eni ve gramajını, talimatların en çok ±%5 toleransı ile gerçekleştirmek zorundadır.
İŞİ YAPAN’a teslim edilen malın en ve boyu talimatların, örmede ±%5 dokumada ±%2 toleransını geçemez.
İŞİ YAPAN’a teslim edilen malda fire-kenar kesim firesi dahil -%7’yi aşamaz.
Kenar kesim firesi dahil tüm fire, İŞ SAHİBİ’ne işle birlikte iade olunacaktır.
İŞİ YAPAN, pigment baskıda kuru sürtünme haslığının 4’ten, ıslak sürtünme haslığının 3’ten aşağı olmayacağını taahhüt etmiştir.
İŞİ YAPAN, yıkama haslığının pigment baskılarda 60º C, reaktif ve roujnan baskılarda 80º C ‘den aşağı olmayacağını garanti etmiştir.
Baskı yerlerinde ölçü ve yerleştirme hataları olmayacaktır.
NAKIŞ
İŞİ YAPAN, nakışı verilen ve/veya belirtilen standart, cins, miktar ve renkte ipliği kullanarak ve belirtilen şekillerde ve doğru ve ölçülerinde yerleştirme yaparak belirtilen zamanda gerçekleştirecektir.
Nakışta iplik sökülmesi, temizleme noksanlığı ve hataları olmayacaktır.
Nakış vuruşları azaltılmayacak ve kalitenin bozulması önlenecektir.
Kullanılan iplikte fire oranı ± ........ olacak ve fire iplik İŞ SAHİBİ’ne iade edilecektir.
İTO TAHKİM KURULU
TGSD Yönetim Kurulu, konfeksiyoncularla, boyahaneler arasında zaman zaman yaşanan ticari ihtilafların, mahkemeler yerine İTO Tahkim–Hakem Bilirkişi Yönetmeliği’ne göre kurulmuş olunan “Hakem Mahkemesi” tarafından çözüme ulaştırılmasının yaygınlaştırılması amacıyla bir çalışma başlatmıştır. Amacımız, sorunların mahkemeler yerine daha olumlu bir ortamda her iki tarafın da iyiliğine, pratik ve uzlaşmacı bir anlayışla ele alınıp kısa sürede çözüme ulaşılmasıdır.
Olası ihtilaflar, İTO TAHKİM-Hakem Bilirkişi Yönetmeliği uyarınca kurulacak "Hakem Mahkemesi" tarafından çözümlenecektir. Bu konudaki ön koşul İHTİLAF TARAFLARININ İTO TAHKİM UZLAŞTIRMA-HAKEM BİLİRKİŞİ YÖNETMELİĞİ uyarınca çözüm konusunda ANLAŞMIŞ olmalarıdır.
Hakemler, 4 yılda bir yapılan İTO Genel Kurulu’nda belirlenmektedir.
a) Başhakemler listesi
b) Tüccarlardan oluşan hakemler listesi
c) Konunun uzmanlarından oluşan listeleri bulunmaktadır. İhtilafın tarafları aralarında anlaşarak İTO’nun hakemleri listesinden seçim yapabildikleri gibi kendileri de, 1 hakem İTO listesinden olmak üzere, aralarında anlaşarak, 2 hakem önerisinde bulunabilmektedirler. (Örneğin TGSD ve TTTSD hakem listelerinden)
Ön koşul, taraflar aralarında yapacakları sözleşmelerde veya sonradan münhasıran TAHKİM konusunda yapacakları “Ek Sözleşme” veya TAHKİM Sözleşmesinde:
“BU SÖZLEŞMEDEN DOĞACAK İHTİLAFLARDA İTO TAHKİM-UZLAŞTIRMA-HAKEM BİLİRKİŞİ YÖNETMELİĞİ UYARINCA KURULACAK HAKEM HEYETİ TARAFINDAN ÇÖZÜMLENECEKTİR.” ibaresini koyarak, bu konuda anlaşmış olacaklardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder