10-Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünler İhracatı
İhracatçıların canlı hayvan, hayvansal maddeler (et, süt, yumurta, bal, deri, yün, yapağı, tiftik, bağırsak, sakatat, tırnak, boynuz, kan, kemik, gübre) ve deniz ürünleri ihracatında, bu ürünlerin insan ve hayvanlara geçebilen hastalıklardan temiz olduğunu gösterir Sağlık Sertifikaları'nı temin etmeleri gerekmektedir.
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve ilgili Yönetmeliğinin ihracatla ilgili
hükümlerine göre; yabancı ülkelere ihraç edilecek hayvanların ve hayvan maddelerinin sahipleri bu hayvanların ve hayvan maddelerinin menşelerinde salgın ve bulaşıcı hayvan hastalığı olmadığına dair belediyeden, belediye olmayan yerde köy muhtarlıklarından menşe şahadetnamesi alır ve veteriner sağlık raporu almak üzere hükümet veteriner hekimine müracaat eder.
Hayvan ve hayvan maddesi ihraç edeceklerin hükümet veteriner hekimine (Tarım İl veya İlçe Müdürlüğü) müracaatları üzerine hükümet veteriner hekimi hayvan ve hayvan maddelerini muayene yerlerinde muayene eder. Belediye veya köy muhtarlığından alınmış olan menşe şahadetnamesine göre gerekli kontrolü yaptıktan sonra, ihraç edilecek hayvanlar sağlam ise yurtiçi veteriner sağlık raporunu düzenleyerek imza karşılığı hayvan sahibine verir.
Yurtiçi veteriner sağlık raporu ile hudut kapısına, ihraç istasyonu veya iskelesine getirilen hayvanlar veya hayvan maddeleri hükümet veteriner hekimi (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğü) tarafından muayene ve kontrol edilir. Yurtiçi veteriner sağlık raporunda belirtilen hususlara uygun bulunması halinde ihracata ait veteriner sağlık raporu tanzim edilerek ihracına izin verilir. İhracatta kullanılacak veteriner sağlık raporları Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanır; ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtılır. Bu raporlar yurtiçi hayvan hareketlerinde kullanılmaz.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarınca verilen ve ihracata konu mala göre değişen sağlık sertifikalarının ayrıntılı isimleri şöyledir:
- Canlı hayvanlar için Hayvanlar Orijin ve Veteriner Sağlık Sertifikası,
- Hayvansal ürünlerde Hayvani Maddeler İçin Veteriner Şahadetnamesi,
- AB'ne yönelik süt ürünleri ihracatında IMA1 Sertifikası,
- Deniz ürünleri için Model I Sertifikası [Taze, Soğutulmuş veya Dondurulmuş Balık, kabuklu Deniz Hayvanı, Taze Yumuşakçalar (canlı veya ölü), Deniz kestanesi, Mürekkep Balığı, Deniz Memelileri, Kurbağa ve Etleri İle İlgili Sağlık Sertifikası]
- Deniz ürünleri için Model II Sertifikası [Deniz ve tatlı su Ürünlerinin Tuzlanmış, Salamura Edilmiş, Kurutulmuş, Füme Edilmiş, Hazır ve Konserve Şekilleriyle, Balık Yağları ve Deniz Memelilerine Ait Ürünlerle İlgili Sağlık Sertifikası]
- Etler ve yenilen sakatatlar ile insan gıdası olarak kullanılan maddeler için Uluslararası Orijin ve Veteriner Sağlık Sertifikası
- Deri, yün ve insan gıdası olarak kullanılmayan hayvan maddeleri için Uluslararası Orijin ve Sağlık Sertifikası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder