9-Bitkisel Ürünler İhracatı

Bitki ve bitkisel ürün ihracatçısının, satacağı ürünlerde hastalık, zararlı maddeler ve ilaç kalıntılarının bulunmadığını gösterir "Uluslararası Orijin ve Bitki Sağlık Sertifikası" adlı belgeyi temin etmesi gerekmektedir. Konu ile muhatap kurum, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleridir. Bitki Sağlık Sertifikasının ihracat sırasında Gümrük İdarelerine ibrazı zorunludur.


İhracatçı, bu belgeyi temin etmek için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesine, aynı şubeden temin edilen Zirai Karantina Servisi Bitki İhraç Dilekçesinin bir örneği ile müracaat eder. Başvuru üzerine kontrolör alınarak ürünün yüklendiği yerde ürünün hijyenik kontrolü yapılır. Kontrolör belgeyi tanzim ederek imzalar. Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, bu belgenin ayrıca Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve kendi Büyükelçilikleri tarafından da tasdiklenmesini istemektedirler.

Diğer yandan, bitki özelliğini kaybetmiş, işlenmiş tarım ürünlerinde (örneğin; meyve suyu, meyve konsantresi, bira, kola, şarap ve diğer içkiler, salça, marmelat, sakız., çikolata, tuz, zeytinyağı, bisküvi vb.) Kontrol Şube Müdürlüklerince Gıda Güvenliği/Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir.

İlgili ülkelerin ve ithalatçının talebi üzerine her iki grup ürüne, her iki belgenin de düzenlenmesi gerekebilmektedir.

Bunun yanı sıra, alıcı ülkelerin istekleri doğrultusunda yapılan laboratuar analiz raporları da bu belgeye eklenmektedir. Örneğin; incir, fındık, antep fıstığında aflatoksin kontrolü arandığında, ilgili labaratuar analiz raporları da ihraç belgelerine eklenmektedir.

Hiç yorum yok: