17-Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin İthalatı
2008/5 Sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinin EK II-A, EK II-B ve EK II-C eklerinde yer alan ürünlerin ithalatında 2000-32 sayılı “Damızlık Harici Canlı Hayvanlar ile Hayvan Maddelerinin İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi İçin Aranacak Belgeler Hakkında Tebliğ” hükümlerine göre Kontrol işlemi gerçekleştirilir.
(Hayvan maddeleri: et, süt, yumurta, bal, deri, yün, yapağı, tiftik, bağırsak, sakatat, tırnak, boynuz, kan, kemik, gübre)
Damızlık harici canlı hayvan ve hayvan maddelerinin ithalatı için kontrol belgesi müracaatı Tarım İl Müdürlüklerine yapılır. Müracaat esnasında gerekli belgeler şunlardır.
a) 1 adet dilekçe,
b) 1 asıl, 2 suret matbu kontrol belgesi formu
c) 1 asıl, 2 suret proforma fatura veya 3 suret fatura;
d) 3 suret örnek ya da proforma veteriner sağlık sertifikası (formatı Bakanlıkça belirlenmiş ve/veya diğer ülkelerle üzerinde anlaşma sağlanmış veteriner sağlık sertifikaları bulunması halinde Kontrol Belgesi düzenlenmesi aşamasında bu belge aranmayabilir.)
e) 3 suret orijin sertifikası; ancak malların orijin ülkesi veteriner sağlık sertifikasında belirtilmişse ibraz edilmesine gerek yoktur,
f) Yenilebilir hayvan maddelerinin ithalatı için 3 suret tüketilebilirlik belgesi; söz konusu maddelerin insan tüketimi için uygun oldukları veteriner sağlık sertifikasında belirtilmişse ibraz edilmesine gerek yoktur,
g) Bakanlıkça talep edilmesi durumunda, 3 suret test belgesi; test sonuçları veteriner sağlık sertifikasında belirtilmişse ibraz edilmesine gerek yoktur,
h) At ithalatında 3 suret eşkal belgesi.
i) Kontrol belgesi onaylanması esnasında istenmeyen belgelerin fiili ithalat aşamasında teslim edileceğine dair ithalatçı firma imza yetkilisince imzalanmış noter tasdikli 1 suret taahhütname.
Bakanlığa ibraz edilen gerekli bütün belgelerin birer suretleri düzenlenecek kontrol belgesi ile beraber Bakanlık ilgili il veya Tahaffuzhane ve Veteriner Gümrük Müdürlüğüne gönderilecek ve bu belgeler serbest dolaşıma giriş rejimi, dahilde işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi ve geçici ithalat rejimleri ile tespit edilen amaçlar doğrultusunda ilgilisine teslim sırasında onaylı orijinalleri ile karşılaştırılacaktır.
Yukarıdaki Tebliğin de dayanağını teşkil eden 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve ilgili Yönetmeliğinin ithalatla ilgili hükümlerine göre; yurda kara, su ve hava yollarıyla ithal olunacak hayvan ve hayvansal maddelerinin sahipleri, vekilleri veya nakledicileri bunların çıkış yerinde salgın ve bulaşıcı hayvan hastalığı olmadığına ve sağlıklı bulunduklarına dair geldikleri ülkeden alınmış menşe ve resmi veteriner hekim tarafından verilmiş sağlık raporunu göstermeye mecburdurlar.
Menşe ve veteriner sağlık raporları ayrı ayrı veya tek bir belge halinde düzenlenmiş olabilir. Bunların mutlaka hayvan ve hayvan maddelerinin çıktıkları ülkenin yetkili devlet veterineri tarafından imzalanıp bağlı bulunduğu servisin resmi mühürü ile de tasdik edilmiş olması gereklidir. Sağlık raporları ilgili ülkede özel veteriner hekim tarafından tanzim edilmiş ise, bunların yetkili devlet veteriner hekimi tarafından tasdik edilmiş olması mecburidir.
Damızlık büyükbaş hayvanlardan tek tırnaklılar için ayrıca tasdikli eşkal cetveli, çift tırnaklı hayvanlar için de kulak numaralarını gösterir tasdikli liste eklenir. Diğer hayvanlar için menşe ve sağlık raporları düzenlenmesi yeterlidir. (İthal edilecek damızlık hayvanlarla ilgili sağlık ve teknik şartlar Bakanlıkça ayrıca belirlenir.)
Veteriner sağlık raporu bulunmayan veya özellikleri belgelerindekine uymayan hayvan ve hayvan maddelerinin ithaline izin verilmez, mahalline reddolunur.
Kara, su ve hava yollarıyla hudut kapılarına, deniz veya hava limanlarına gelen hayvanların ilk muayeneleri, kapı ve limanlardaki kara, su ve hava taşıt araçları içinde yapılır. Bu muayenede; hayvanların sağlık durumları ile menşe ve sağlık raporunda belirtilen hususlara uygun bulunup bulunmadıkları hükümet veteriner hekimi (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğü veya hudut kapısı veya limanın bulunduğu Tarım İl Müdürlüğü’nce görevlendirilir) tarafından incelenir. İlk muayene sonunda menşe ve veteriner sağlık raporunda belirtilen özellikte bulunan sağlıklı hayvanlar son muayenelerinin yapılacağı muayene istasyonlarına, tahaffuzhanelere veya istasyon, rıhtım ve hava limanlarındaki hayvan parklarına gönderilir.
Hayvan maddelerinin ilk muayenesi de kara, su, hava nakil vasıtalarında yapılıp, gerekli görülen hallerde gümrük görevlileri ve ithalatçı ile birlikte veteriner hekim usulüne uygun olarak numune alır. Tanzim edilen numune alma tutanağı ile birlikte alınan numune ilgili laboratuvara gönderilir. Analiz sonucu mevzuatına uygun bulunan hayvan veya hayvansal ürünler için veteriner hekim tarafından düzenlenen rapor son kontrolden sonra bir üst yazı ekinde ilgili Gümrük Müdürlüğüne fiili ithalatın yapılması için gönderilir.
Dezenfeksiyon Belgesi
Türkiye'ye hayvan ve hayvan maddeleri nakleden kara, su, hava ve diğer nakliye vasıtalarının sahipleri, aracın hayvan ve hayvan maddelerinin yüklenmesinden önce temizlendiğini, dezenfekte edildiğini ve tarihini ihtiva eden belgeyi ilk muayeneyi yapan veteriner hekime göstermek mecburiyetindedir. Temizlik ve dezenfeksiyon belgesi bulunmayan nakliye vasıtaları ve içindeki hayvan ve hayvan maddeleri son muayenelerin yapılacağı yerlere ve iç gümrüklere sevkedilmez. Ancak bu hususta yapılacak bütün masraflar vasıtanın ait olduğu şirket veya sahiplerine ait olmak suretiyle, hükümet veterineri gözetiminde talimatına uygun şekilde temizlik ve dezenfeksiyon yaptırıldıktan sonra son muayeneye alınmalarına ve yurt içine sevklerine izin verilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder