7-Standardı İhracatta Zorunlu Uygulamada Bulunan Ürünler

Tarım ürünlerinin ekserisi ihracatta zorunlu standarda tabidir. Bunda etken faktör, bir veya birkaç ihracatçının gerçekleştireceği olumsuz işlemlerin ve bırakacağı kötü izlenimin sektördeki tüm ihracatı etkileyen engellere dönüşmemesi için önceden tedbir alınmasıdır. Nitekim geçen yıl Rusya ile yaşanan taze sebze meyve ihracatı krizi de, bu tür önlemlerin ne kadar gerekli olduğunu hatırlatmıştır.

31.12.2003 tarihli ve 25333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği’ne ekli liste kapsamındaki maddelerin ihracatında, zorunlu standart ve kalite kontrolleri Müsteşarlığın Bölge Müdürlükleri bünyesindeki Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri tarafından yapılır.

İhracatçı veya temsilcisi, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlıkları'ndan Kontrol Beyannamesi'ni temin ederek doldurur. Başvuru belgelerini söz konusu Başkanlıklara teslim ederek, ihraç edilecek malın standartlara uygunluğunun tespiti amacıyla bir görevli eşliğinde malın kontrolünü yaptırır. Görevli Kontrol Belgesini düzenler ve Grup Başkanlığının onayı sonrası ihracatçıya verir. Kontrol Belgesi ile mal arasındaki bağlantıyı sağlamak için, ambalajlar üzerindeki parti numarası ve diğer resmî işaretler belgelere yazılır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatta Zorunlu uygulamada bulunan Türk Standartlarına uymayan malların ihracına, ithalatçının talebinin tevsiki halinde, gerekli incelemeyi yaparak izin verebilir veya gerekli görülen durumlarda, standardın bazı maddelerinin uygulanmasına talimat yolu ile istisna getirebilir.

İhraç konusu malla ilgili olarak alınmış TS-EN-ISO 9000 veya ISO 9000 veya EN 29000 belgesinin ya da gerektiğinde malın özelliğine göre Dış Ticaret Müsteşarlığınca istenebilecek ilave belge ve/veya analiz raporlarının gümrük idarelerine ibrazı halinde kontrol belgesi aranmamaktadır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Bölge Müdürlükleri Bünyesindeki Bağlı Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlıkları

 

Marmara Bölge Müdürlüğü (İstanbul)

 

İstanbul

Bursa

Adapazarı

Akçakoca

Düzce

Edirne

Yenişehir

 

Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü (İzmir)

 

İzmir

Antalya

Denizli

Aydın

Balıkesir

Manisa

Alaşehir

Bergama

Köyceğiz

Menemen

Milas

Nazilli

Ödemiş

Salihli

Söke

Tire

Torbalı

Turgutlu

Fethiye

Kumluca

 

Güney Anadolu Bölge Müdürlüğü (İçel)

 

Mersin

Adana

Antakya

Osmaniye

Ceyhan

İskenderun

Reyhanlı

Tarsus

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü (Ankara)

 

Ankara

Konya

 

Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü (Trabzon)

 

Trabzon

Giresun

Ordu

Bulancak

Fatsa

Hopa

Ünye

Rize 

Hiç yorum yok: