18-Bitki ve Bitkisel Ürünlerin İthalatı
Türkiye'yi bitki ve bitkisel ürünlerdeki zararlı organizmalardan korumak amacıyla, bu organizmalar yönünden bitkiler, bitkisel ürünler ve diğer maddelerin ithali ve transit geçişi ile ithale mani teşkil eden zararlı organizmalarla ilgili hususları kapsamak üzere Zirai Karantina Kanunu, Zirai Karantina Tüzüğü, Zirai Karantina Yönetmeliği ve bağlı mevzuat yürürlüktedir.
06.07.2003 tarih ve 25160 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Zirai Karantina Yönetmeliğinin ithalatla ilgili hükümlerine göre:
- Yönetmeliğin III'no lu ekinde yer alan, "Özel Şartlar" bölümünde belirtilen topraklı bitki, kültür ortamı torf ve perlit hariç olmak üzere zirai amaçla kullanılan her türlü toprak, ot, tabii gübre, yaprak, sap ve samanın ithali yasaktır.
- İthal edilmek istenen bitkiler ve bitkisel ürünler, Yönetmeliğin I ve II No'lu ekinde yer alan zararlı organizmalardan ari olmak ve bu Yönetmeliğin III No'lu ekinde belirtilen şartlara uymak zorundadır. Ayrıca, bu bitki ve bitkisel ürünler; bu Yönetmelikte yer almadığı halde bitki gelişmesini engelleyecek ve bitki veya bitkisel ürünün pazar değerini düşürecek seviyede herhangi bir zararlı organizmayı taşıyamaz.
- Yurt dışından gelerek Türkiye toprakları üzerinden yurt dışına gidecek her türlü bitki ve bitkisel ürünün gümrük kapılarında aktarılması, karaya çıkarılması, bir süre kalması ve serbest bölgelere geçirilmesi ile bu bölgelerden çıkarılması transit işlemine tabidir.
- Bitki ve bitkisel ürünler bu Yönetmeliğin IV No' lu ekinde belirtilen giriş gümrüklerinden ithal edilir, ihtiyaç duyulduğunda yeni ithal kapıları açılır.
Bitki ithalinde orijin ülkenin resmi bitki koruma servisince verilen ve bir örneği bu Yönetmeliğin V No'lu ekinde yer alan Bitki Sağlık Sertifikası veya bu sertifikada yer alan bilgileri kapsayan başka formatta düzenlenmiş Bitki Sağlık Sertifikası Türkçe, İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden biriyle yazılmış olmalıdır. Tüm Bitki Sağlık Sertifikaları, ihracatçı ülkenin ilgili servisinin mührü ile yetkilinin adı, soyadı ve imzasını içermelidir.
Bitkiler ve bitkisel ürünlerin ithalinde bu Yönetmeliğin III'no lu ekinde yer alan, "Özel Şartlar" Bitki Sağlık Sertifikasının açıklamalar bölümünde belirtilmelidir. Bitki Sağlık Sertifikaları sevkıyat tarihinden en fazla 20 gün önce düzenlenir. Üzerinde herhangi bir silinti ve kazıntı bulunmaz.
Bitki Sağlık Sertifikasının aslı olmadan getirilen bitki ve bitkisel ürünlerin sahibi bu belgeyi Müdürlükçe verilen süre içerisinde getirmediği taktirde malın tamamı ilgili ülkeye iade edilir veya imha edilir.
İthal edilen üretim materyali ihracatı yapan ülkede üretilmemişse beraberinde orijin ülkece verilmiş Bitki Sağlık Sertifikasının aslı veya tasdikli bir sureti ile son ihracatçı ülkenin, bu Yönetmeliğin VI No'lu ekinde gösterilen örneğe uygun Re-export Bitki Sağlık Sertifikası da bulunur.
Dış ülkelerden ekim, dikim ve çoğaltmada kullanılmak üzere bitki ithal edeceklerin, ithalattan önce sözkonusu bitkiler için bir örneği Yönetmeliğin VIII No'lu ekinde verilen "Bitki İthal Permisi Başvuru Formu" ile başvurularak, Bakanlıktan veya ilgili Müdürlükten Yönetmeliğin VII No'lu ekinde verilen örneğe uygun "Bitki İthal Permisi " alınır.
Sınır kapısında inspektörlerce yapılacak ön zirai karantina kontrolleri sonunda ithalatın gerçekleştirileceği gümrük idaresine kadar yurda girişine izin verilen bitki ve bitkisel ürünlerin fiili ithalatın yapılacağı ithal kapısında Ek I ve Ek II' deki zararlı organizmaları taşımaması ve Ek III'deki özel şartların da Bitki Sağlık Sertifikasında bulunması durumunda ithaline izin verilir. Gerekli görüldüğünde laboratuvar testleri de yapılır. İthal materyalinin laboratuvar testleri, özelliklerine göre Zirai Karantina Müdürlükleri, Bakanlık İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüleri veya Bakanlıkça görevlendirilmiş diğer Araştırma Enstitülerince yapılır.
Yapılan kontroller sonucunda ithal edilmek istenen bitki ve bitkisel ürünler bu Yönetmelik hükümlerine uygun değilse imha edilir veya gönderici ülkeye iade edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder